Nou! - Pardoseli Compozite pentru trafic intens - Considerate in Statele Unite, Japonia si Europa de vest ca pardoseala secolului XXI.
NOU - PLANK

Instructiuni de montaj pardoseli compozite

Pardoseala obtinuta din Dale Compozite pentru Trafic Intens se distinge prin: costuri scazute, rezistenta la uzura, rezistenta la impact, mentinerea coloritului timp indelungat,  intretinere usoara.

Domenii de utilizare
: birouri, magazine, spitale, scoli, supermarket-uri, depozite, restaurante, etc.

Depozitarea si manipularea

Dalele Compozite pentru Trafic Intens sunt realizate pentru a fi instalate numai în spatii închise si încalzite. Pentru a avea rezultate bune, dalele trebuie montate la temperatura camerei care urmeaza a fi lucrata. Pardoseala suport, toate materialele pentru pardoseala si adezivul trebuie mentinute la o temperatura cuprinsa între 18°C si 29°C cu 48 ore înainte, în timpul si  48 ore dupa montare.

Pentru prevenirea deformarii dalelor este necesara o buna depozitare a acestora. Se depoziteaza dalele pe o podea de interior neteda, curata si uscata unde sa fie protejata împotriva intemperiilor. Temperatura ideala de depozitare pe termen lung este de la 10°C la 21°C. Deformarea poate fi provocata de depozitarea pe suprafete cu denivelari sau la temperaturi extreme.

Se recomanda a se aseza maxim cinci cutii una peste alta. Cutiile trebuie manipulate cu grija si se va evita lovirea lor.

Suprafata suport pentru montare

Dalele compozite se recomanda a fi montate pe podele din beton , lemn, metal, mozaic, ceramica si marmura.

Suprafata suport trebuie sa fie curata, uscata, neteda, fara neregularitati, fara urme de vopsea, chit, ulei, grasime, ceara, solvent si alte materiale straine care pot afecta fixarea adezivului. Nu montati dalele în zone cu umiditate excesiva, presiune hidrostatica mare sau conditii alcaline.
Daca:

  • pardoseala prezinta neregularitati, acestea trebuie indepartate, gaurile si crapaturile trebuie reparate, in caz contrar putind aparea defecte in timp.
  • pardoseala nu este curata, se va spala cu o solutie de apa si detergent. Nu se folosesc solutii de tip benzina, acetona, diluanti pentru curatirea acesteia deoarece se poate deteriora adezivul . Anterior spalarii inlaturati toate urmele de praf cu ajutorul unui aspirator.
  • pardoseala este umeda, trebuie lasata sa se usuce, in caz contrar placile nu se vor lipi.

Inainte de montare trebuie testat gradul de umiditatea al pardoselii suport. Umiditatea poate deteriora adezivii si poate sa genereze bacterii, miros, mucegai sau pete. Umiditatea foarte mare a incintei unde se monteaza poate duce la umflarea noii pardoseli si poate împiedica uscarea adezivului. Daca pardoseala suport este recent turnata trebuie lasata sa se usuce 45-120 zile (in functie de grosimea sa) înainte de montarea dalele compozite.

ADEZIVI

Folosirea unui bun adeziv si aplicarea corespunzatoare este obligatorie pentru a realiza o montare de buna calitate si fara probleme. Cantitatile excesive de adeziv duc la formarea de neregularitati precum si la prelingerea surplusului pe linga dala ; pe de alta parte o zona de acoperire insuficienta cu adeziv, cauzata de întinderea prea subtire sau folosirea unei mistrii uzate, va duce la lipirea necorespunzatoare a dalei.
Se recomanda folosirea unui adeziv acrylic in dispersie apoasa folosit pentru acoperirea pardoselilor cu materiale tip linoleum, PVC, cauciuc.

Montarea dalelor compozite

Se intinde  adezivul cu o mistrie crestata patrat, dimensiunea crestaturii trebuind sa fie 1.5-2mm. Se verifica periodic  uzura mistriei, mai ales in cazul pardoselelor suport de beton. Mistriile uzate trebuie crestate din nou sau înlocuite.

Se lasa adezivul sa se usuce un timp scurt înainte de a începe montarea dalelor (sa devina cleios, sa nu ramina pe degete la apasare dar nu trebuie lasat sa  se intareasca).

Nota:  Daca adezivul s-a intarit, trebuie îndepartat si înlocuit cu un adeziv proaspat.

E de preferat ca montarea dalelor sa inceapa  din centrul camerei înspre perete, punindu-se toate dalele intregi si lasind la urma dalele de margine care vor trebui taiate. O conditie importanta este ca distanta dintre marginea ultimului sir de dale intregi si perete sa fie mai mare decât o jumatate de dala.

Va recomandam 2 metode de incepere a montarii.
1. Inceperea montarii din centrul camerei de lucru spre pereti (Figura1).
2. Inceperea montarii de la mijlocul peretului cel mai indepartat de usa spre centrul camerei de lucru (Figura 2). Aceasta metoda elimina necesitatea de a lucra pe dalele proaspat aranjate.

Figura 2
Fig.2
Figura 1
Fig.1

Se monteaza dalele potrivit aranjamentului camerei. Se pozitioneaza fiecare dala usor lânga dala montata anterior cu colturile aliniate si se apasa cu putere. Nu se gliseaza dala în acea pozitie pentru a preveni prelingerea adezivului peste dala.

Se indeparteaza imediat petele de adeziv de pe suprafata dalelor  cu o cârpa alba curata si apa cu detergent. Adezivul uscat poate fi îndepartat cu o cârpa înmuiata cu spirt sau alcool lichid slab.

Se preseaza dalele montate cu o rola de cel putin 50kg, imediat dupa finalizarea fiecarei sectiuni. Se preseaza din nou întreaga pardoseala dupa una sau doua ore, fara a pasi pe ea, pentru a nivela eventualele colturi si margini ridicate. Se foloseste pentru aceasta o rola cu mâner.
Nu se spala si nu se aplica ceara  pe pardoseala cel putin 4 zile de la montaj (cititi cu atentie si indicatiile producatorului de adeziv), umezeala putind afecta adezivul. Timp de 24 ore nu se paseste si nu se preseaza pe aceasta pardoseala.

Picioarele radiatoarelor nu trebuie sa fie asezate direct pe dale; trebuie asezate pe bucati mici de metal care sa aiba aceeasi grosime ca si dala. Metalul trebuie inserat în dala înainte de montare.

Nota: Dala se taie mai usor atunci când este încalzita.

GHID DE ÎNTRETINERE

  • Întretinerea regulata si masurile de prevenire pot prelungi semnificativ noua înfatisare a pardoselii dvs.
  • Se matura sau se sterge de praf dalele o data pe zi. Nisipul si pietrisul adus accidental poate zgâria finisajul dalei.
  • Se sterg dalele de vinil cu apa si detergent pentru a îndeparta murdaria rezistenta. Ocazional, folosind  o bucata de pisla si polish pentru PVC,  se poate reda luciul, îndeparta murdaria si netezi petele de pe stratul original de finisaj.
  • O data la 6 - 12 luni este indicat polisharea intregii suprafete cu ajutorul unei masini de lustruit  pentru a reda sau amplifica luciul pardoselii.
  • Se recomanda o atentie sporita atunci când se folosesc substante chimice (ex: coloranti alimentari, solventi, acizi, dezinfectanti, pesticide, vopsea, cerneala, grasime sau alte produse petroliere, etc.). Aceste substante chimice pot deteriora suprafata provocând pete daca nu sunt curatate imediat.
  • Evitati pe cit posibil ca dalele compozite sa fie in bataia razelor solare pentru a preveni decolorarea lor.
  • Evitati sa manipulati obiecte grele pe suprafata pardoselei din dalele compozite.